tisdag 13 april 2010

Mailkorespondens mellan Matgruppen och ISS

Mailkontakt med ISS i buljongfrågan och ang innehållsförteckning

2010-02-04

Hej Hanna!

Jag var på mötet i Helenelundsskolan som ISS ordnade. Det var ett bra möte och vi ställde frågor som Sofia och dietisten besvarade så gott de kunde.

En fråga som ligger mig varmt om hjärtat hänvisades till dig. Jag har länge letat efter riktig buljong att köpa. Det finns inte. Nu för tiden kan man dock hitta buljong där i alla fall smakförstärkarna är bortplockade. Men vad hjälper det när nästan alla buljonger fortfarande ändå innehåller jästextrakt och hydrolyserat protein (som är smakförstärkare, dock med mildare effekt än E621 mfl).

Jag vet att ni arbetar för att ta bort smakförstärkarna i maten och då hoppas jag att det inte ingår i buljongen ni använder på skolan. Men vad övrigt innehåller er buljong? Hur är det med hydrolyserat protein och jästextrakt?

Serverar ISS mat med rökaromer?

En annan fråga som jag aldrig tog upp på mötet handlar om aromer. Det har talats tyst än så länge i den allmänna debatten om aromerna. Jag tycker att de ska ingå som en av de ingredienser ni ser över i ert arbeta att rensa maten.Skälen för det är många men här räcker det väl att säga att vi som arbetar för en så ren mat som möjligt också arbetar för att ta bort de ämnen som är minst forskade kring. Det ringer en del varningsklockor för många av aromerna. De känns skenbart ofarliga eftersom det inte krävs någon speciell varudeklaration av dem. De kan tyvärr lätt klumpas i hop som just "aromämnen" i slutet på en innehållsförteckning.

Idé:

Jag skulle önska att ni i skolköken använder äkta buljong och inte färdigbuljong.

Ett mål för ISS är ju att innan året är slut laga ca 80% av maten från grunden. Kan inte egenhändigt gjord buljong ingå i det målet?

Med vänliga hälsningar

Anna Tillberg

Förälder till barn i Helenelundsskolan

2010-02-11

Hej Anna!

Tack för ditt mail.

När det gäller buljonger är detta självklart en del av det arbete som vi bedriver i syfte att minska andelen tillsatser i de råvaror som vi använder oss vid tillagning. Vi tar hänsyn till innehållet i bl a buljongerna när vi väljer produkter men som du själv har upptäckt finns det inte många alternativ med buljonger som är helt fria från aromämnen etc i dagsläget. Men, vi har ganska nyligen tagit in Knorr's Organic Buljong som är ekologisk som ett alternativ till de traditionella. Den är i dagsläget förhållandevis relativt dyr men vi tror att den på sikt kommer att prismässigt vara likvärdig gentemot de traditionella och vara ett bra alternativ där vi av hygien eller utrustningsskäl använder oss av buljonger.

Ha en fortsatt trevlig dag!!

Med vänliga hälsningar!

Sofia Bracamonte

Kontraktschef ISS


2010-03-18

Hej Sofia!

Tack för ditt svar. Jag vill meddela dig att vi föräldrar i matgruppen på Helenelundsskolan har en blog där vi framöver kommer att lägga upp brev och mail som vi skriver och svaren vi får på de frågor vi ställer till skola, politiker och matleverantörer, i detta fall ISS. Jag undrar om det är något du vill tillägga i ditt svar nedan? Några av de frågor jag ställde är ju fortfarande obesvarade. Jag har klippt in mailet till Hanna nedan.

Vad händer med önskemålet från mötet i januari om att ni skulle kunna lägga ut innehållsförteckningen samtidigt med veckomatsedlarna?

Med vänliga hälsningar

Anna Tillberg

2010-03-25

Hej Anna,

Det är en bra idé att redovisa innehållet i skolmaten i samband med veckomatsedeln!

Detta skulle dock innebära ett merarbete som tyvärr inte ryms inom den budget för skolmaten som vi har kommit överens om med Sollentuna kommun. Om vi skulle göra det, så skulle vi i så fall tvingas minska på resurserna till det viktigaste: själva maten. Och det vill vi inte.

Men idén är som sagt bra, och frågan är om ni inom matgruppen kan ta den vidare till skolledningen eller till kommunen för att se om de kan hjälpa till att hitta en lösning.

När det gäller din tidigare fråga om jästextrakt och hydrolyserat protein i buljongen, liksom om rökaromer och andra aromämnen i övriga ingredienser, är det som du vet inte helt lätt att få fram detaljerad information om detta. Men vi ska försöka göra vårt bästa att få svar från våra leverantörer.

Med vänliga hälsningar

Sofia Bracamonte

2010-03-25

Hej Sofia!

Tack för ditt svar. Jag ska föra frågan vidare. Jag tycker att det är en självklarhet att innehållsförteckning på maten ska redovisas och förhoppningsvis kan man påverka kommunen så att det skrivs in i avtalet i nästa upphandling.

Vad avser kontroll på ingredienser i "sammansatta" livsmedel så är det just det som ISS borde kunna påverka bättre än någon annan. Är man som stor aktör på inköpssidan så har man en reell chans att både få svar och kunna påverka innehållet. Det handlar som jag ser det mest om att ISS ska få upp de här frågorna på sin agenda och välja att lägga fokus på dessa frågor framöver. Jag tror att det här bara är början på ett arbete som ni ändå kommer att behöva göra. Människor kommer mer och mer att koppla ihop sin (brist på) hälsa med det vi stoppar i munnen. Att ha stenkoll på vad maten egentligen innehåller, hela vägen, ända ner i botten på livsmedelskedjan, kommer att vara en klar konkurrensfördel i framtiden.

Trevlig helg

Anna Tillberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar